Bij aankoop van > € 899,00 incl. BTW aan EGO machines ontvangt u per bestelling gratis één 5.0Ah accu (BA2800T), zolang de voorraad strekt. (EGO zitmaaiers, machines uit de Pro-X serie, accessoires en onderdelen vallen niet in deze actie). Er wordt slechts één accu per klant beschikbaar gesteld.

En daar is eindelijk de zon!

Dit is een goede periode om uw gazon te beluchten. Als er regen voorspeld wordt kunt u kunstmest strooien. Herhaal dit periodiek, bijvoorbeeld maandelijks.

Als bij groeizaam weer een groeispurt ontstaat is het goed uw gras 2 keer in de week te maaien.

Vanaf de zogenaamde "IJsheiligen" kunt u weer 1-jarigen poten of planten.

Wie een fleurig terras en balkon wil, heeft nu keuze genoeg. Bij het tuincentrum, de bloemist of op de markt staan de vrolijke eenjarigen en stekperkplanten rijen dik. Sommige klassiekers zijn onverslaanbaar, zoals Geraniums die het dan ook volhouden tot de eerste nachtvorst. Ook Petunia’s en Surfinia’s bloeien onvermoeibaar door.

Of u nu van bont houdt of subtiele combinaties op kleur bij elkaar zoekt, gebruik voor uw potten en bakken altijd goede potgrond - de planten moeten immers in die minimale hoeveelheid grond maximaal presteren. Zorg ook voor voldoende mest: geef wekelijks wat in het gietwater of meng tijdens het oppotten mestkorrels met langzame afgifte door de grond. Als u de planten in terracotta potten zet, zou u waterkristallen kunnen gebruiken zodat de potgrond minder snel uitdroogt. Laat de korrels wel een paar uur voorweken, voordat u ze door de potgrond mengt.

De Forsythia wordt door sommige mensen een beetje verguisd, omdat hij zo vaak wordt aangeplant. Maar deze heester verrast ons al vroeg in het seizoen met zijn vrolijke gele bloemetjes, op een moment dat we zo’n zonnig kleurtje in de tuin heel goed kunnen gebruiken. Wel kan de vorm van de struik snel wat slordig worden, met weinig hout onderin en lang doorgeschoten takken aan de bovenkant. Snoei deze heester daarom na de bloei een stukje terug, op het moment dat de nieuwe scheuten beginnen uit te lopen. Knip daarbij de uitgebloeide takken af, net boven een lagere jonge scheut. Zo houdt u de struik compacter en zal hij volgend jaar weer prachtig bloeien.

Onkruid wieden

Met de hogere temperaturen en malse regenbuitjes groeit ook het onkruid op topsnelheid. Als u het deze maanden goed bijhoudt, scheelt dat in de rest van het jaar enorm veel tijd. Want al bloeit die paardenbloem zo vrolijk geel, zodra hij een ronde pluizenbol heeft gevormd waaien de zaadjes alle kanten op. Maak geregeld een rondje door de tuin: na een paar dagen droog weer kunt u het meeste onkruid zo uit de bodem trekken. Soorten met een penwortel, zoals paardenbloem en distel, zijn lastiger. Hierbij werkt een onkruidsteker beter om ze met wortel en al te verwijderen.

Kopje kleiner

Als Narcissen en Tulpen zijn uitgebloeid is het raadzaam om ze te ‘koppen’. Hierbij haalt u de oude bloem weg, inclusief het verdikte vruchtbeginsel. Zo hoeft de plant geen zaden te vormen en kan hij al zijn energie steken in de aanleg van de nieuwe bol voor volgend jaar.

Breek bij Narcissen de verwelkte bloem af op de overgang tussen groene stengel en het vliesje dat de knop omhulde. Laat geen stukje bloemsteel zitten: als er in dat holle pijpje regenwater blijft staan, kan de stengel gaan rotten en uiteindelijk ook de bol.

Na de bloei hebben bolgewassen hun blad nodig om voldoende reserves te vormen. Geef ze daarom nu wat mest en laat het blad nog zeker zes weken aan de plant. Daarna mag u het afstervende loof afknippen, maar meestal onttrekken de omringende vaste planten het blad dan wel aan het oog.

Afharden

Als u afgelopen maanden binnen eenjarigen heeft gezaaid, zullen die inmiddels al flink zijn uitgegroeid. Voordat ze in de volle grond kunnen worden uitgeplant, moeten uw jonge plantjes wel eerst wennen aan de wisselende buitentemperaturen, de wind en het fellere licht. Hard uw plantjes daarom geleidelijk af: zet ze overdag buiten op een beschut plekje, uit de felle zon en wind, maar haal ze ’s nachts nog binnen. Na half mei kunt u ze dan op hun uiteindelijke plek uitplanten.

U kunt jonge planten ook in de koude bak zetten, die u overdag opent en ’s avonds weer sluit. Of geef elke plant zijn eigen minikasje door er een afgeknipte plastic fles als cloche overheen te zetten. Als u een stok door de zijkant van de fles in de grond prikt, waait hij niet weg.

Ongenode gasten

Veel planten vormen voor slakken een smakelijk hapje. Zo kan uw Hosta er opeens uitzien als een kunstig kantwerkje van kale nerven - op zijn eigen manier ook mooi, maar waarschijnlijk strookt het niet met uw tuinplannen. Slakken hebben Hosta’s bovenaan hun menulijst staan, maar zijn ook verzot op bijvoorbeeld jonge scheuten van Riddersporen en Dahlia’s, Sla en Basilicum. Een koperen ring om de plant schrikt slakken af, net als de dunne kopertape die u rondom terraspotten kunt plakken. Als slakken over koper glijden voelen ze namelijk een lichte schok, zodat ze rechtsomkeert maken.

Vogels en egels zijn in de strijd tegen slakken uw natuurlijke bondgenoten. Probeer die dus naar uw tuin te lokken: plaats bijvoorbeeld een vogeldrinkbak. Stapel in een hoekje wat grof snoeihout op zodat egels daar overdag ongestoord kunnen slapen, waarna ze ’s nachts uw tuin van lastpakken ontdoen. Helpt dit niet afdoende, dan kunt u milieuvriendelijke slakkenkorrels gebruiken die niet giftig zijn voor vogels en egels.

Viooltjes zijn volhouders

Veel eenjarigen staan al veelbelovend in knop, maar voordat ze echt enthousiast beginnen te bloeien zorgen al eerder geplante Viooltjes nog voor volop kleur. U houdt die het langst aan de gang door regelmatig de verwelkte bloemetjes en zaaddoosjes eruit te halen. Kijk ze wekelijks na en zorg ook voor voldoende water. Viooltjes kunnen slecht tegen warmte, dus verhuis de potten naar een plekje in halfschaduw als de temperatuur omhoog vliegt naar zomerse waarden.

Nog meer klusjes in mei

  • Plant nu in pot gekweekte bomen en heesters. Zorg de eerste weken voor voldoende water zodat ze goed aanslaan.
  • Borderplanten kunt u nu aanvullen, kwekers en tuincentrum bieden volop keuze.
  • Ziet uw vijver groen van de algen? Bepaal de waterwaarden met een testkitje en stel zonodig bij. Vaak verdwijnen algen vanzelf als de waterplanten goed gaan groeien.
  • Het gras groeit nu weer volop, dus maai het regelmatig. Bemest het ook, zodat de grasplantjes voldoende voeding hebben om zich te herstellen.
  • Geef kuipplanten om de veertien dagen mest of gebruik mestkegeltjes met langzame afgifte, waarmee ze maanden vooruit kunnen.
  • Een bosje Lelietjes-van-dalen uit eigen tuin vult de hele kamer met een heerlijk parfum.

MACHINETIPS

Bij de Kees van der Spek Tuinmachines B.V. is een zeer compleet programma maaimachines verkrijgbaar, zodat u altijd de voor u best passende machine kunt vinden. Er zijn handmaaiers, elektrische maaiers, motormaaiers in duw- en zelfrijdende uitvoeringen, zitmaaiers, robotmaaiers, ruw terrein maaiers, trimmers en bosmaaiers.

Voor het verticuteren biedt Kees van der Spek aantrekkelijk geprijsde verticuteermachines voor particulier én voor professioneel gebruik.

Machinetips
U vindt bij ons een groot assortiment met kettingzagen en ander snoeigereedschap. En vaak met aantrekkelijke kortingen.

Gazonmaaiers en zitmaaiers met een goed opvangsysteem van Ego, Efco, John Deere, Kaaz, Grin, Husqvarna en Stiga zijn ook uitstekend geschikt om in de herfst en winterperiode uw bladeren, twijgjes, kastanjes en dergelijk van uw gazon op te zuigen. Bij kees van der Spek zijn ze in vele uitvoeringen en prijsklassen verkrijgbaar, zowel voor particulier als voor professioneel gebruik.

Machines en tuingereedschap kunnen het best in november of december worden geïnspecteerd en eventueel gerepareerd. Een winteronderhoudsbeurt is dan ook ten zeerste aan te raden. In het voorjaar is dan alles direct klaar voor gebruik.

En wilt u uw tuin schoonmaken (terrassen reinigen, enz. enz.), neem dan eens een kijken bij onze reinigingsproducten. Wij hebben zowel machines om terras, oprit e.d. te reinigen als ook producten om dakgoten, caravan, auto enz. schoon te maken.

Tips: BLADBLAZERS !